Leonard De Cuyper

Naamtegel
Leonard De Cuyper … beeldhouwer
1813 – 1870

Leonard De Cuyper is op nieuwjaarsdag 1813 in Antwerpen geboren en stierf in onze stad op 18 februari 1870.  Hij leerde de beeldhouwkunst grotendeels van zijn broer Jean Baptiste De Cuyper en vervolgde die studie aan de Academie in Antwerpen. Hij was een korte tijd beeldhouwer aan het Russische hof.

Terug in België liet hij het woonhuis “Cuypershof” met vrijstaand atelier bouwen op de hoek Isabellalei/Lange Leemstraat in Klein-Antwerpen. Het huis werd in 1928 afgebroken en vervangen door ons torengebouw “Résidence Isabella”.

Leonard De Cuyper is ook de ontwerper van pleinen en straten.

De Theodoor Van Rijswijkplaats is een voorbeeld maar ook de Belgiëlei, de brede laan naar ontwerp van Johan Van Gastel, werd uitgewerkt naar het idee van de beeldhouwer.

Werken die we op openbare ruimte kunnen bewonderen:

  • Standbeeld Anthony Van Dyck, een van de zogenaamde ‘Wandelende Beelden’. Het werd op 18-08-1856 op het pleintje voor de Academie ingehuldigd en verhuisde in januari 1899 naar de Franklin Rooseveldplaats. In augustus 1951 werd het beeld opgeborgen in het stadsmagazijn om 11 jaar later naar een privédomein in Schilde te worden ondergebracht. Sinds de zomer 1983 kan men het standbeeld bewonderen op de Meir maar niet op het oorspronkelijke voetstuk, want in 1992, bij de herinrichting van de winkelstraat, werd het vervangen door gepolijst Zweeds graniet.
  • Het standbeeld Theodoor Van Rijswijck, ook “Den Door” genoemd, werd op 28 augustus 1864 ingewijd in het stadspark. Het stond er tussen de beelden van Frans De Cort en Jan van Beers.
    De arme liereman van het Vlaamse volk zou er echter maar 20 jaar staan want hij werd verplaatst naar het pleintje aan de Yzerenwaag dat toen omgedoopt werd tot Van Rijswijckplaats.


Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein


Print pagePDF pageEmail page