Fons Steurs

Naamtegel
Alfons Steurs … worstelaar, circusartiest
1875 – 1955

Alphonse Steurs werd in 1875 geboren op de boerderij van zijn ouders in Oud-Turnhout en stierf op 7 december 1955 in Morkhoven. Hij woonde bijna zijn hele leven in Antwerpen-stad. Na zijn legerdienst ging hij aan de haven werken op de kolenschepen en kreeg daar ook zijn bijnaam Fons de Koolboer. Als berensterke en lenige kerel begon hij aan een loopbaan als acrobaat en worstelaar. Toen hij in 1902 de eerste prijs won in het kampioenschap op de Sinksenfoor besloot hij professioneel worstelaar te worden. Met succes trouwens. Zo’n dertig jaar toerde hij de wereld rond en versloeg de grootsten der aarde. Alfons werd meermaals Belgisch kampioen, viermaal Europees kampioen en in 1912 behaalde hij de wereldtitel in het Russische Sint-Petersburg. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kon hij niet terug naar huis en vertrok, noodgedwongen, maar niet zonder succes, op wereldtournee.

In 1920 kwam hij terug naar zijn thuis in de Lange Leemstraat en werd hij benoemd tot ‘professeur’ aan de Antwerpse politieschool.

Alfons was niet alleen een sterke, maar ook een verstandig man. Hij sprak zeven talen die hij autodidactisch onder de knie had gekregen. Na zijn profcarrière trok Fons zich terug in zijn landhuis in Morkhoven, in de Antwerpse Kempen, waar hij als een eenzaat leefde tot aan zijn overlijden.

Antwerpen heeft jarenlang een traditie in het worstelen gekend. Voor de liefhebbers van de catch was Antwerpen ‘the place to be’. In het begin was de zaal Eldorado vlakbij het Koningin Astridplein het mekka, in de tweede helft van de 20ste eeuw was vooral het Sportpaleis de ontmoetingsplaats van vele grote namen.


Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein


Print pagePDF pageEmail page