vergaderingen 2012

Verslag wijkvergaderingen van september-oktober 2012

Agenda:
– Wijkkrant
– Sokkel
– Wijkfeest
– Fonkelfeest
– Naamtegels
– Wijkwandelingen
– Beste Buur
– Tram 8 werd Tram 4
– Hendrik Conscience
– Open vergaderingen

Wijkkrant
Vier keer per jaar verzorgen we een krant over en voor de wijk. Dit op 3.000 exemplaren wordt deze gedrukt en bedeeld bij alle bewoners van de wijk èn geïnteresseerden. Verder leggen we telkens verschillende kranten bij enkele plaatselijke winkeliers en eethuizen. Na enige tijd verschijnt de wijkkrant als webkrant bij www.kleinantwerpen.be.
Een krant – ook al is het slechts een ‘krantje’ van vier pagina’s – vergt veel tijd, informaties, geld en moeite. Wordt dit allemaal wel geapprecieerd, wordt onze wijkkrant wel gelezen? We krijgen bitter weinig respons en helemaal geen antwoord op onze vragen.

In de volgende krant komt:
– foto’s van het voorbije Wijkfeest in het stadspark
– info over de Sint-Jozefkerk aan de Loosplaats
– info over het museum Schmidt van Gelder
– uitnodiging Nieuwjaarsdronk en Fonkelfeest
– uitnodiging Open Vergaderingen
– algemene informatie vanuit het district

Sokkel
De wijkvereniging en het Openluchtmuseum Middelheim slaan twee maal per jaar de handen in elkaar om in het Stadspark een culturele invulling te geven aan een leegstaande sokkel. Voor deze vierde editie werd samengewerkt met AIR Antwerpen, die residenties aanbieden aan internationale kunstenaars.
Op 7 oktober, voorafgaand aan het eigenlijke Wijkfeest, werd een nieuw beeld ingehuldigd door mevrouw Chris Anseeuw als districtvoorzitster en enkele van onze eigen vertegenwoordigers.
De muzikale noot werd verzorgd door het DECAP-orgel.
Tot 21 april ’13 kan men dit kunstwerk, een ‘spiegel’ van André Româo (1984 Lissabon), in de buurt van de speeltuin bewonderen.

Wijkfeest
Ons 11e Wijkfeest ging door op 7 oktober in het Stadspark tussen 12u en 17u.
De daarbij horende Rommelmarkt aan het grote oorlogsmonument bij de Van Eycklei was nog voor het 07u sloeg volop aan de gang en kende een groot succes. Haast niemand van de ingeschrevenen liet het afweten en, zoals verwacht, stond niet elke standhouder op de vooraf uitgetekende plaats. Dit werd, tot ieders tevredenheid, opgevangen door de aanwezige verantwoordelijken van de wijkvereniging.
Het Wijkfeest zelf ging dieper in het park door met veel muziek, animatie, drank en eettentjes, informatie en …de zon.
Het podium werd bevolkt door verschillende muziekgroepen naar ieders smaak.
De kinderen keken hun ogen uit bij de poppenkast of liepen rond met een kleinigheid dat ze bij het Eendjesvissen veroverd hadden.
Er was een Vogelshow met roofvogels die fotogeniek genoeg bleken om zeker vijftig mensen met een ‘bewijs’ naar huis te laten gaan.
Het Decap-orgel en de Fietsende Fanfare zorgden dan weer dat ook elders in het park muziek te horen was.
Wandelaars zagen de standbeelden her en der verspreid in het park, ‘aangekleed met sjaals, plaids, mutsen… alle in haak- of breiwerk. Meer informatie rond dit toch vreemde zicht kregen ze aan het Breikraam.
Voor hongerige magen was er het “Bokeskot”. Een door ons opgeknapte caravan waar lekker boterhammen gemaakt verkocht werden. De tent “Caluna” verschaftte hen dan weer cakes, wafels, koekjes…alles werd verkocht ten voordele van het ontwikkelingswerk.
Er was ook een eettent met verse vis en groenten èn een heuse ijsjeskar.
Wie dorst had kon terecht bij de rijdende cava-bar en de grote Tapkast.

En…veel te weinig bezocht: We hadden ook nog onze Infotent waar vragen beantwoord werden, men folders bekomen kon over onze wijkwandelingen en activiteiten. Er was zelfs film.

Fonkelfeest
Zaterdag 26 januari vanaf 17u in Elcker-Ik Breughelstraat 31/33
Het wordt dit keer geen “Fonkeltocht” met wandeling naar het stadspark maar een gezellige Fonkelavond voor onze buurtkinderen.
De “Heksen van Klein Antwerpen” geven de avond dit jaar een nieuwe invulling.
We houden jullie op de hoogte.

 Naamtegels
De stad Antwerpen beloofde geld voor plannen, ideeën van de verschillende wijkverenigingen.
Die moesten, summier uitgewerkt, doorgegeven worden tegen 1 februari ’12. Wij waren er snel bij en gaven wel zeven ideeën door. En we wonnen!
We mogen de “10 geboden van Klein Antwerpen” in de vorm van affiches en flyers laten drukken en… we ‘krijgen’ acht naamtegels voor op ons pleintje (naast de acht die er al liggen).

De naamtegels:
Telkens worden twee nieuwe naamtegels op ons Verdraagzaamheidplein feestelijk ingehuldigd.
In de wijkkrant komt er, buiten de uitnodiging, dan ook meer informatie over de persoon of personen die hier op vermeld staan.
We kozen voor Leo Bervoets, Ernest Grisar, Suzanne Lilar, Alfons Steurs, Frans Van Kuyck, Leo De Cuyper, familie De Winter en onze reuzen.
Op zondag 12 mei ’13 op het Verdraagzaamheidplein worden de eerste nieuwe naamtegels, deze van Alfons Steurs en die van onze reuzen plechtig ontvangen. Hierbij wordt iedereen, naast familie en notabelen, uitgenodigd.

Wijkwandelingen
Onze wijk, Klein Antwerpen, werd door de Dienst Communicatie van de stad Antwerpen, als eerste uitgekozen om een audiovisuele wandeling door de wijk te maken. Het is een handige brochure geworden die kan aangevuld, of vervangen, worden door de audioversie. Deze laatste kan men downloaden van onze website met de eigen iPod of een ingesproken exemplaar lenen.
Brochures en audioversies zijn te bekomen bij de Infodienst Grote Markt of Centraal Station, bij KAVA in de Consciencestraat en bij Elcker-Ik in de Breughelstraat.
De oude Wandelingen, welke twee jaar geleden werden opgemaakt rond Wannes Van de Velde, worden momenteel herbekeken en aangepast. Ze lopen vanuit de binnenstad naar onze wijk toe en zijn gewoon over te nemen van onze website.

Beste Buur
Onder de titel “Beste Buur, Beste Burgemeester” zijn er verschillende filmpjes over en door Antwerpse wijken gemaakt. Dit door de wijkbewoners zelf in samenwerking met verantwoordelijken van Vorming Plus en met een gerichte vraag naar het stadsbestuur toe.
Een tiental wijken werden hiervoor uitgekozen en wij waren hier bij.
Wij, als wijkvereniging, kozen voor een gedicht dat gestoffeerd werd met foto’s uit ons archief.
We krijgen tien dvd’s mèt een schrijfboekje erbij. Bedoeling is dat we deze doorgeven aan buurtbewoners en hen vragen het filmpje te bekijken en hun mening hierover, èn over onze wijk en wijkwerking, op te schrijven. Zo krijgen wij, en het stadsbestuur, een beeld van de wensen van onze medewijkbewoners.

Tram 8 werd tram 4
Sinds 1 september is tram 8 er niet meer. Doodgewoon vervangen door nummer 4 die er de route van de 8 bijgenomen heeft. Een stuk gemakkelijker om ergens te geraken maar het is wennen.
Wij hebben de laatste, de nachtelijke, tram 8 dan maar feestelijk uitgewuifd.

Hendrik Conscience
Zaterdag 22 juni ’13
Het ‘jaar’ rond deze schrijver is stilaan afgelopen en wij, als wijkvereniging, hebben het Peterschap over zijn grafmonument op het Schoonselhof.
Bedoeling van dit peterschap is dat wij het graf onderhouden èn er toch ook een of meer activiteiten rond opbouwen.
Vandaar het idee om een muzikale en literaire hulde te brengen mèt picknick. Dit op de langste weekenddag van het jaar: Zaterdag 22 juni.

Open Vergaderingen
We waren het bijna vergeten…onze Open Vergaderingen.
Elke wijkbewoner is van harte welkom op onze Open Vergadering, de eerste dinsdag van de maand.
Noteer maar in uw agenda:
Eerste dinsdag van de maand om 20u in Elcker-Ik Breughelstraat
Iedereen is welkom met zijn/haar vragen, opmerkingen, ideeën en helpende hand!

Wijkagenda 2013
Dinsdag 8 januari Open vergadering 20u in Elcker-Ik
Zondag 20 januari Nieuwjaarsdronk 14,30u in Elcker-Ik
Zaterdag 26 januari Fonkelfeest 17u in Elcker-Ik
Dinsdag 5 februari Open vergadering 20u in Elcker-Ik
Dinsdag 5 maart Open vergadering 20u in Elcker-Ik
Dinsdag 7 mei Open vergadering 20u in Elcker-Ik
Zondag 12 mei Inhuldiging Naamtegels
Dinsdag 4 juni Open vergadering 20u in Elcker-Ik
Zaterdag 22 juni Muzikale picknick in Schoonselhof

Verslag: Marleen Gijsel


Print pagePDF pageEmail page

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs even dat u geen robot bent aub * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.