overzicht 2018 – plannen 2019

Jaarverslag Wijkwerking 2018 Klein-Antwerpen

De eenmalige activiteiten staan vooraan in de lange rij:

Het buurthuis “De Reus” in de Lange Leemstraat 94 stond dagelijks te pronken voor de vele voorbijgangers waaronder een groot deel van even bleef staan om op de tv het programma te lezen of nieuwsgierig door het raam naar de uitnodigende ruimte te kijken.

Nieuwjaarsreceptie Zondagnamiddag 14 januari
Met een drankje in de ene en een hapje in de andere hand stonden weer enthousiaste buren bij elkaar gedrumd in het dan toch kleine buurthuis. Na de officiële speeches van schepen Lieve Stallaert met een warm hart voor onze werking en voorzitter Herman Maes was het aan ons om gezellig met elkaar te babbelen.

Groooote Wijkquiz. Zaterdagavond 10 maart
Stonden tafels, telkens voor vier deelnemers, klaar. Deze voor de jury, de prijzen en het informatiemateriaal niet meegerekend… Er hingen ook veertig washandjes aan de muur waar vanaf 19u de gsm’s gedeponeerd dienden te worden. Het was bij tijden muisstil in het huis maar de spanning was te voelen. Toen we drie uren later de lege ruimte rondkeken wisten we het wel…een leerrijke en gezellige avond was het geworden. Dat moeten we nog doen!

Wijkfeest. Een heel weekend. 4-5-6 mei
Vrijdagnamiddag werden de buurtbewoners wakker door de luide klanken van de Taiko-trommelaars. Dit zorgde dat al voor de officiële opening op ons Verdraagzaamheidsplein veel aanwezigen stonden. Een korte speech en een iets langere receptie gaven het sein… Wijkfeest ving aan. In Elcker-Ik stond ondertussen alles al klaar voor de muziekavond… nostalgische en dansdeuntjes lagen op vinyl lagen te wachten.
De hele zaterdag was er bedrijvigheid door de verschillende straten van de wijk. Twee speelstraten, overal kleine Vrijmarkt-kraampjes, de reuzenomgang voorafgegaan door enthousiaste muzikanten, oude muziek in de nieuwe ontmoetingsruimte van de Heilige Geestkerk, overbekende melodieën op het plein voor het ziekenhuis, accordeonklanken op het Verdraagzaamheidsplein en in het buurthuis een kleine tentoonstelling om de werking nog beter aan te tonen. Ieder vond wel iets naar zijn gading.
Voor zondag waren er drie wandelingen georganiseerd. Eentje door de wijk met vooral aandacht voor schrijvers en kunstenaars georganiseerd door E.I; de joodse wandeling, en dan nog eentje georganiseerd door het district naar de ‘kunstwerken’ op de Belgiëlei.
Ook de kinderen kregen een gevarieerd aanbod. Er was de draaimolen voor de kleine en de speelstraten voor de iets groteren… overal was er bedrijvigheid.
De receptie met verkoop kunst in het buurthuis verliep iets rustiger maar de grooote Potluck in de Korte Leemstraat kan als afsluiter wel tellen.
Het was een mooi, gezellig en heel druk weekend. Vooral de reuzenstoet met aangepaste muziek trok de aandacht van de buurt. De binnenactiviteiten kenden, ook door het stralende weer, minder aandacht, maar al bij al was het een succes. Alleen een beetje te groot gezien voor dat handvol ‘werkers’.

Parkfeestje
In en om de droge vijver in het Stadspark zag men zondagmiddag 7 oktober picknickers die aandachtig luisterden naar het verhaal over koning Arthur die teleurgesteld door het verwaarloosde park liep. Evi Rosiers was hiervoor uitgenodigd om een eerder genomen plan (kindervertelling in het buurthuis) te koppelen aan de grote activiteit “Grote omarming/Waterzaak”. De tent in het midden van de vijvergazon èn de aanwezigheid van reus Lowiske en Scharminkel trokken ook de aandacht van de nietsvermoedende parkwandelaars die dan extra uitleg kregen.
Iets na 14u trokken geïnteresseerden achter Lowiske en Scharminkel aan naar Spoor Noord als onderdeel van de Grote Omarming.
We hadden minder respons dan verwacht maar…het hele weekend zat vol Antwerpse activiteiten. 

Fonkelvertelling. Zaterdag 10 november 17u30
De wandeling in de wijk werd vervangen door een vertelling in het buurthuis. Vertelster Evi had hiervoor een spannend verhaal gemaakt “De Spoken van Klein-Antwerpen”. Jong en oud genoten van de zinderende vertelling over liefde en soms wat griezel.
De traditionele kaas-wijn-avond was voor deze editie niet georganiseerd maar de Spinnensoep en chocolademelk smaakten iedereen even goed.
Ter nagedachtenis aan Wannes Van de Velde sloten we de avond al zingend af met liedjes van de grote Wannes. 

Paul van Ostayen
Kwam niet zelf natuurlijk maar zaterdagnamiddag 24 november werd wel over hem gesproken.
De opkomst was niet groot maar de aandacht en gezelligheid maakten het goed. De verteller mag dit best nog eens herhalen. 

Naamtegels. Zondagnamiddag 2 december een “Tegeldrink”
Samen met de eerste flikkeringen van de sfeerverlichting op en rond het Verdraagzaamheidspleintje werden de naamtegels plechtig ingehuldigd. Het betreft de tegels voor twee illustere wijkbewoners: de zakenman Ernest Grisar die medeoprichter was van Bell Telephone, en de beeldhouwer/architect Leonard De Cuyper.
We genoten van de lichtjes, luisteren naar wat uitleg over tegels en namen, en liepen dan gebogen tussen de druppels door naar het uitnodigende buurthuis. Daar was het lekker warm en stond de drank al klaar.
De derde, de laatste, naamtegel is deze voor Eduard Keilig, architect van het stadspark. Voor deze inhuldiging wachten we op warmere dagen.

We zorgden voor ons patrimonium:

Halfweg de maand mei kreeg “Ons Maria” nieuwe bloemen en een grondige poetsbeurt. Het madonnabeeld op de hoek Korte-/Lange Leemstraat mag terecht “Ons Maria” genoemd worden vermits wij, wijkvereniging Klein Antwerpen, haar verzorgen en koesteren.

Reuzenkind Lowiske had een nieuw lijf, een nieuw onderstuk, nodig. Hiervoor zijn de nodige subsidies aangevraagd en een mandenvlechter gecontacteerd. Ook in nieuwe kleding is voorzien.
De voorstelling van het vernieuwde Lowiske had eind augustus plaats.

Ons buurthuis draait al zes jaar op volle toeren en begint hier en daar al sleet te vertonen. Vooral de geluidsinstallatie toonde mankementen die in de loop van het najaar werden opgelost. 

We werkten samen:

 Met “KOALA”, de drie deelnemende straten in het grote “Zorgzame Straten-plan” zijn namelijk Hertoginstraat, Korte Leemstraat en Sint-Jozefstraat. Bedoeling is dat de bewoners extra aandacht geven aan hun buren. Een fantastisch en snel uitbreidend project.
Maandelijks komt een groepje voortrekkers samen in het buurthuis om zaken te bespreken, raad te vragen en te geven, activiteiten te organiseren. En dit kan perfect in samenwerking met de planning van de wijkvereniging.

Met Buurtcomité Stadspark rond de Waterzaak/Grote Omarming en maakten al plannen voor een meer intense samenwerking.

Met de Stad Antwerpen voor algemene activiteiten zoals de Braspartij van zondag 27 mei toen we een groepje muzikanten opvingen die deelnamen aan het grote muzikale festijn in het Harmoniepark….

En toen de kunstwerken 2018 gekozen moesten worden waren wij ook van de partij en openden het buurthuis voor de besprekingen….

Lentepoets op zaterdag 21 april waar we met verschillende straten aan deelnamen

Burendag in mei werd een gezellige boel…

Nog meer waar we eigenlijk niet bij stilstaan. 

We hadden aandacht voor wat rondom ons te doen is:

Zo is er het gedicht Zeer kleine speeldoos van Paul van Ostayen wat op 23 april 2012 aan de gevel van het Sint-Vincentiusziekenhuis werd aangebracht/ingehuldigd en dit op initiatief van de wijkvereniging. Nu…jaren later…werd het toen beloofde plaatje met vermelding van de initiatiefnemers aangebracht.

Zo is er het verkommerde museum Smidt van Gelder aan de Belgiëlei waar we zoveel voor geijverd hebben…we laten het niet zomaar los.

Half maart en geen gerinkel te horen. Tram 4 reed plots niet meer door de Lange Leemstraat. De werken aan de Guldenvliesstraat waren wel aangekondigd, maar de verwachte pendelbus kwam er pas na heel veel telefoontjes, brieven, een petitie en mouwtrekkerij bij de plaatselijke politici.

En dan hebben we de regelmatige activiteiten in en om “De Reus”: 

Bloemschikken kan men elke eerste zaterdagnamiddag van de maand…juli en augustus uitgezonderd.

Naaiatelier is dan weer een hele maandelijkse zondag open voor al wie samen aan eigen stuk en tempo wil werken, raad vragen, maat opnemen en nog meer.

Kaligrafie kan in kleine groep aangeleerd en beoefend worden

Yoga is er op dinsdagavond.

Om de twee maanden dekken we de tafels voor Potluck waar we diverse schotels van nieuwsgierige en gezellige buren proeven.

Ook om de twee maanden staan de stoelen klaar voor het podium waar kunstenaars tijdens Muziek zonder Elektriek hun kunsten tonen.

Eens per maand is het op woensdagavond Open Wijkvergadering en tussendoor komen we in kleine groep samen om de events te organiseren en te evalueren. 

Planning 2019:
De gewoonste activiteiten vinden plaats zoals gepland…
Bloemschikken, Naaiatelier, Kaligrafie, Yoga…de Koalakoffie, de vergaderingen…
We hebben de datum voor het volgende wijkfeest al vastgepind: zondag 5 mei 2019.
De naamtegel Eduard Keilig ligt te wachten…
Er zijn muzikanten en woordkunstenaars aangesproken, data vastgelegd.

Via Nieuwsbrief, Website, Flyers, Mondenen TV-schermen worden al die activiteiten bekend gemaakt.

Verslag: Marleen

 

 

 

 

 


Print pagePDF pageEmail page