Jos Bascourt

Naamtegel
Jos Bascourt … architect
1863 – 1927

Joseph Hyacinthe Marie Corneille Bascourt is op 15 september 1863 in Schaarbeek geboren en stierf in Antwerpen op 27 februari 1927.

Hij woonde in de Jacob Jordaensstraat 97 en later in de Sint-Vincentiusstraat 16. Zijn kantoor was gelegen in de Van Noortstraat 34.

Jos Bascourt kan bestempeld worden als een echt Antwerps architect. Hij woonde niet enkel in onze wijk maar al zijn bouwwerken zijn ook in onze stad te vinden. Voorbeelden van huizen elders zijn schaars.

Als excellente student aan de Koninklijke Academie ontving hij de prijs van uitmuntendheid en ook na zijn studies verzamelde Jos verschillende prijzen.

Hoewel Bascourt als de pionier van de Antwerpse art nouveau wordt bestempeld is deze stijl niet de meest voorkomende in zijn oeuvre. In de loop van zijn carrière schakelde de architect probleemloos van de ene naar de andere stijl over en mixte ze ook in zijn bouwwerken.

De woningen uit Bascourts vroege werk herinneren aan de sprookjesachtige neo-Vlaamse kastelen, en rond de eeuwwisseling voegde hij de art nouveau eraan toe. Hoogtepunt van deze periode is zijn eigen woning in de Sint-Vincentiusstraat.

Bascourts bouwactiviteit hield grotendeels op bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, maar toch bleef hij na deze jaren een toonaangevend architect in Antwerpen. Zo nam hij de leiding over de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwetoren tussen 1920 en 1927.


Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein


Print pagePDF pageEmail page