Loading images...

Vic Gentils

Naamtegel
Vic Gentils … kunstschilder, beelden kunstenaar
1919 – 1997

Vic Gentils is geboren in het Engelse Ilfracombe waar zijn Franse vader en Belgische moeder naartoe waren gevlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na zijn geboorte keerden ze terug naar Antwerpen.

Vic woonde en werkte zijn leven lang in Antwerpen en ging er ook naar de Academie voor Schone Kunsten.

In 1943 debuteerde Gentils met landschappen met een kubistisch-expressionistische inslag. Een eigen tentoonstelling volgde in 1946 en het jaar daarop nam hij deel aan de “Jonge Antwerpse Schilderkunst”. Na zijn huwelijk verhuisde hij naar Turnhout om er een café-restaurant uit te baten, maar enkele jaren later kwam het gezin terug naar Antwerpen en bouwde er een eigen kunstgalerie uit.

Ondertussen schilderde Vic Gentils steeds abstractere en neo-surrealistische voorstellingen. Uiteindelijk werd het experimenteren met gevonden materialen: grammofoonplaten, plexiglas, gekneed papier … Wanneer Gentils in 1958 een tweede prijs behaalde met een religieus schilderij in een wedstrijd van Pro Arte Christiana, werd dat het signaal om de kwast voor lange tijd neer te leggen en sculpturaal te gaan werken.

Het volgende decennium zette Gentils op aparte wijze in: hij verhuisde naar Hingene waar hij zijn intrek nam in “De Notelaar”, jachtpaviljoen van de vroegere kasteelheren, nu bij tv-kijkers bekend als het huis van Alexander Vorlat uit de serie “Stille Waters”. Vic Gentils realiseerde hier een van zijn bekendste werken, het “Monument Huysmans-Lenin”. Dertig houten beelden met in het centrum Camille Huysmans, staande op een kar het volk toesprekend, terwijl Lenin naast hem notities neemt.

Het ensemble staat permanent opgesteld in een aula aan de UIA in Edegem.


Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein


Print pagePDF pageEmail page