Suzanne Lilar-Verbist

Naamtegel
Suzanne Lilar-Verbist … juriste en romanschrijfster
1901 – 1992

Suzanne Verbist werd op 21 mei 1901 in Gent geboren en stierf in Brussel op 12 december 1992.

Haar moeder was lerares, haar vader chef van een goederenstation. Het gezin behoorde tot de ‘petite bourgoisie’ die haar eigen regels kende. Suzanne was erg onder de indruk van de neerbuigende houding van de ‘betere stand’ en dit besef verdiepte haar kijk op de wereld. Ze keek op naar dwarsliggers die de kastenmoraal aan hun laars lapten en trad in hun voetsporen.

Suzanne Verbist was de eerste vrouw die Rechten studeerde aan de Gentse universiteit en de eerste advocate aan de Antwerpse balie.

Op haar 70e schreef Suzanne Lilar haar memoires. In “Une enfance gantoise” legt ze de wortels bloot van wat haar leven heeft begeesterd en bepaald, en analyseert ze op indringende wijze de standenmaatschappij uit de belle époque.

Haar belangrijkste werk is in Antwerpen, in onze wijk, ontstaan, toen ze hier met haar gezin, tot september 1978 – in de Jacob Jordaensstraat nr. 33 woonde.

In 1956 werd Suzanne Lilar-Verbist verkozen tot lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique. Voor haar literaire oeuvre ontving ze in 1976 de erfelijke titel van barones.

Haar dochter, Françoise Lilar, schrijfster onder de naam Françoise Mallet-Joris, werd in Antwerpen geboren op 9 juli 1930 en publiceerde haar eerste werk op 16-jarige leeftijd.

Met haar gezin woonde zij in Frankrijk, maar in haar boeken, waarin ze veel persoonlijke ervaringen verwerkte, toonde ze haar sterke band met Vlaanderen.

Zoals blijkt in het vertaalde “Huis van papier”, een openhartige autobiografische roman over haar non-conformistische huwelijk en de opvoeding van haar kinderen.


Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein


Print pagePDF pageEmail page