Loading images...

Ernest Grisar

Naamtegel
Ernest Paul Grisar … zakenman
1844 – 1899

Ernest Grisar is op 11 maart 1844 in Antwerpen geboren en stierf in Parijs op 20 november 1899.

Hij realiseerde in 1879 de eerste telefoonlijn in onze stad en dit tussen zijn kantoren, gelegen in de Lange Gasthuisstraat en deze van het Osterriethhuis op de Meir.

De familie Grisar was medeoprichter van The Antwerp International Bell Telephone Company.

Het gezin Grisar bewoonde toen het imposante hoekhuis Sint-Jozefstraat nr. 9.

Rond 1895 kocht Ernest Grisar de voormalige 19 hectare grote Beerschotpaardenrenbaan op het Kiel met de bijhorende stallingen, kleedkamers, chalet en tribune. Welke plannen hij met deze gronden had is niet bekend maar tijdens de zomer 1899 had zijn zoon Alfred zijn vader voorgesteld er een grote sportclub te vestigen. Zo startten de plannen voor de uitbouw van wat later het voetbalstadion “Beerschot” zou worden.

Familie Grisar:

Alfred Grisar, doelman van de Antwerp Footballclub en lid van het Belgische poloteam tijdens de Olympische Spelen van 1920. Hij werd geboren in Antwerpen op 22 juli 1881 en stierf op 27 november 1958.

Albert Grisar, Antwerps componist van Duitse afkomst. Geboren in Antwerpen op 26 december 1808 en bij Parijs gestorven op 15 juni 1869. Als zoon van een van de stichters van het handelshuis en rederij “Grisar-Marsily” was hij niet enkel handelaar maar vooral pianist, zanger en componist.

De Albert Grisarstraat bevindt zich op familiegronden iets buiten onze wijk waar het meisjeshuis “Adèle Grisar”, wat het “Algemeen Kinderziekenhuis Good Engels werd en nu, afgebroken, een appartementsblok is.


Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein


Print pagePDF pageEmail page