Loading images...

Denise Tolkowsky

Naamtegel
Denise Tolkowsky … pianiste, componiste en oprichtster Fonds Alex De Vries
1918 – 1991

Denise Tolkowsky werd in Brighton, Engeland, geboren op 11 augustus 1918 en stierf in Antwerpen op 9 maart 1991.

Haar moeder was werkzaam als Vlaamse actrice bij de Koninklijke Vlaamse Opera, haar vader Samuel Tolkowsky was diamanthandelaar. Denise kreeg op zeer jonge leeftijd pianoles en behaalde als zesjarige in een nationale pianowedstrijd een “diplôme supérieur”. Buiten diploma’s piano, harmonie, contrapunt behaalde ze ook nog het getuigschrift Letterkunde en Kunstgeschiedenis.

De Tweede Wereldoorlog belette Denise mee te dingen naar nog hogere diploma’s want als joodse was zij genoodzaakt haar studies stop te zetten en uit Antwerpen te vluchten.

Samen met haar echtgenoot Alex De Vries dook ze onder in Gent om na de bevrijding terug naar onze stad te keren. Ze gaf dan pianoles, compositie, en tussen 1947 en 1949 was ze muziekdirectrice van de Belgische Balletten. Ze was ook journaliste en publiceerde vaak over festivals en bekende musici.

Al op 15 jaar begon Denise aan het uitbouwen van een ruim oeuvre van pianoconcerto’s, orkestwerken, kamermuziek en balletten.

Het meest gespeelde stuk uit haar vooroorlogse periode is de Sonatine voor klavier. Haar composities werden tijdens haar leven regelmatig uitgevoerd in binnen- en buitenland. Nu niet meer.

Om het levenswerk van haar echtgenoot na zijn overlijden voort te zetten richtte zij het “Fonds Alex De Vries” op om jonge musici te steunen. Buitenlandse en binnenlandse studenten van het conservatorium konden op haar steun en thuis – in de Sint-Vincentiusstraat – rekenen.


Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein


Print pagePDF pageEmail page