Loading images...

Urbino

Naamtegel
Urbino … tekenaar, kunstschilder
1930 – 2006

Urbain Jacobs werd geboren op 19 juli 1930 in Moeskroen en stierf op 3 september 2006 in Antwerpen.

Onder de naam Urbino maakte hij vele mooie en vooral sprekende schilderijen en tekeningen.

Je vindt doeken van hem in de grote en kleine musea van Parijs, Barcelona, Palma de Mallorca, Doornik en Moeskroen. Boeken over hem en door hem geïllustreerd … in Moeskroen is een straat naar hem genaamd. Niets in Antwerpen, alleen een naamtegel vlakbij zijn woning in Klein-Antwerpen.

Urbino oefende enkele jaren het beroep van mechanicus uit terwijl hij de weekends benutte voor het schilderen. Op drieëntwintigjarige leeftijd verhuisde hij met zijn halfbroer Johnny Jacobs naar Brussel, waar hij meer tijd aan de schilderkunst kon spenderen en fotograaf werd. Gedurende een zevental jaren hoorde hij ook bij de top als fotomodel, mannequin, en speelde enkele malen in een tv-film.

Pas in Mallorca, waar hij in de jaren 60 ging wonen, kon Urbino ten volle zijn meesterschap uitspelen.

Daar, onder de warme zon, werden zijn tekeningen en schilderijen donkerder, somberder, maar ook sprekender. Het is daar dat zijn bekendste en meest beklijvende doeken ontstonden, portretten van sterke vrouwen met een bloeiend lichaam waar de gedachte aan vergankelijkheid achter schuilt.

In 1980, na hun jaren in Mallorca en Parijs kwamen Urbino en Johnny terug naar hun vaderland en installeerden zich in de Sint-Vincentiusstraat.


Klein Antwerpen, naamtegels Verdraagzaamheidsplein


Print pagePDF pageEmail page