Loading images...

overzicht 2010

Wat deed Klein Antwerpen in 2010?

Nieuwjaarsdrink
Zondag 10 januari van 13u tot 17u in onze Foyer…Elcker-Ik in de Breughelstraat 31/33.
Samen met poppenspel Semini, welke ook in E.I. gehuisvest zijn, organiseerden we onze jaarlijkse drink voor de buurt. Het was een gezellige en lekkere samenkomst met een eerder mooie opkomst van wijkbewoners.

Fonkeltocht
Zaterdag 30 januari om 17u vertrok aan Elcker-Ik de wandel/verteltocht voor verkleedde kinderen en ouderen. Met hun feeërieke lampions liepen ze via de buurtstraten naar het stadspark waar een heuse “warme chocomelk pauze” gehouden werd.
Bij terugkeer, iets na 19u, kregen de kinderen warme Spinnensoep, koek, spelletjes en verhalen.
Voor de volwassenen was er, tegen betaling, kaas en wijn voorzien.
Het was een gezellige avond waar nog lang over gesproken werd. De postkaartflyers waren de start van een verzameling.

Reuzen
Wannes Van Klein-Antwerpen, Germaine van Ganzeveer en hun hond Scharminkel deden mee aan het jaarlijkse Seminifeest.
Elke eerste zaterdag van de lente, in 2010 was dit op 27 maart, worden de bruidsparen aan het Antwerpse stadhuis verrast door de aanwezigheid van een fanfare, vrolijke zangers met een vreemd Seminilied, dansers en nu ook reuzen.
Onze reuzen deden ook mee aan enkele stoeterijen: 4 september in Deurne en 25 september in Londerzeel.

Wijkcirculatieplan
Enkelen van ons werkten aan het onderzoeken van het plan, door de stadsdiensten opgesteld, om de verkeerssituatie in onze buurt aan te passen.
De tekst is integraal doorgegeven aan het betreffende studiebureau en…wat later bleek…goed onthaalt. Misschien wordt er rekening gehouden met onze vragen en bemerkingen.

Lentepoets
Zondag 17 april maar ook de hele week voordien
Omdat wij het grote Erfgoedfeest organiseerden hielden wij onze wijkpoetsdag een weekje eerder dan de andere buurtschappen.
Het tweede stuk van de Mechelsesteeg, dat naar de Sint-Vincentiusstraat toe, werd grondig aangepakt. De muur aan de kant van het ziekenhuis werd wit gekalkt en kreeg wingerd en andere klimmers aangeplant. De muur aan de kant van de garage werd geschilderd en door Günter fraai versierd met de koppen van belangrijke personen. De moeite van een kleine wandeling waard!
 Tijdens deze poetsweek nam Christiaan Ketele ook nog een klein madonnabeeld onder handen. Dit aan een hoekhuis aan  de Sint Thomas/Sterstraat .

Erfgoeddag
Zondag 25 april van 10u tot 17u in de Breughelstraat
Samen met Poppenspel Semini organiseerden we een tentoonstelling rond Reuzen en Poppen in en rond Elcker-Ik.
Het werd een mengeling tussen een Tentoonstelling en een Dorpsfeest.
De 34 reuzen van verschillende verenigingen stonden te pronken in de straat en de poppen dansten vanuit het raam en op de straatstenen.
We denken dat er meer dan 500 mensen zijn komen kijken. Ze wandelden, aten spek en ei met brood of pannenkoek, dronken en genoten zonder een nummerke te moeten trekken.
De kinderworkshop had enorm succes, de verrassingspoppen die te koop waren, de muziek (een bombardongroepje, fanfare,draaiorgel, snijdersbank,…) eveneens.
De verkoop van het mooie boekje waar heel veel tijd en kunde in gestoken was een beetje mager.

“Ons Maria”
Het madonnabeeld aan de hoek Lange Leemstraat/Korte Leemstraat wat in 2009 door ons is gerestaureerd kan terecht “ons Maria” genoemd worden.
De hele maand mei was het beeld omringt door een lichtornament. Twee zuilen met kunstbloemen en lampjes welke aanschieten als de straatverlichting aan gaat. Na drie uur branden gingen onze lichtjes uit.
De twee aureooltjes, waarvan eentje losgekomen was en gelukkig teruggevonden, werden door onze voorzitter hersteld en herverguld. Hij heeft ze nadien steviger aangebracht.

Zwanen
De witte Eduard (naar Eduard Kyling ontwerper van het stadspark) en Victorine (naar de zusters die in de 15e eeuw in het Sint Margrietenklooster woonden waar nu het stadspark is)…
De zwarte Elcker en Ikke (ieder en ik) naar de volkshogeschool en buurtfoyer Elcker-Ik.
De vier zwanen gedijen goed in de parkvijver en de regelmatige wandelaars zoeken hen op.
Ze zijn een geschenk van de wijkvereniging en de verantwoordelijken van  Elcker-Ik aan het Stadspark en de Stad Antwerpen.
Met een kleine receptie lieten wij ze op 19 juni ’te water’. Na een heel korte aarzeling zwommen de vier zwanen sierlijk van ons weg.

Cultuurmarkt
Zondag 29 augustus van 10u tot 17u.
Samen met wijktheater Teater Snert en Poppenspel Semini hadden wij er, als wijkvereniging, een standje op de Groenplaats.
We hadden niet alleen onze resterende krantjes en nieuwe flyers te bedelen maar ook ‘eendjesvissen’ met als prijs een inkomkaart voor onze wijkvoorstellingen of een knuffeldiertje.
De cultuurmarkt kende een groots succes en wij werden zo een beetje ‘ingedrukt’ en ‘overstelpt’.
Iedere voorbijganger heeft ons gezien.

Jaarlijks Wijkfeest
Zondag 2 oktober van 08u tot 18u en verder op en rond de Lange Leemstraat
Met om 12u de plechtige en officiële inhuldiging van de Naamtegels  van de dichter Paul Van Ostayen, de schilder/tekenaar Urbino en de overbekende zanger/schrijver Wannes Van de Velde op ons Verdraagzaamheidsplein.
Met onze spiksplinternieuwe tent die overal bovenuit stak en ons pleintje prachtig in de kijker zet.
Met een Rommelmarkt die een overrompelend succes kende.
Er was toneel, muziek, eten en drinken, en tussendoor liepen er vreemde figuren op straat.
Het rustiger en ‘netter’ evenement “Boek in z’n Hemd” huisde dit jaar in het Cuypershuis en trok veel belangstellenden.
Met een goed georkestreerde en enthousiaste opbouw- en afbraakploeg…
Maar ook met een sluwe (of domme?) steler die er stillekens vandoor ging met de palen van onze oude wijktent waaronder we net nog de infostand hielden.

En verder nog:

Nutskasten
De twee nutskasten aan de hoek Lange Leemstraat/Sint Vincentiusstraat zijn aangekleed en heten zo de voorbijgangers Welkom in onze Wijk.
Reuzen Wannes en Germaine plakken op het ene en hond Scharminkel kijkt olijk naar je toe vanaf het andere kastje.

Werkgroep Wijkgeschiedenis
Enkelen van ons werken aan een verzameling van gegevens over onze wijk en omgeving.
Aan de hand van dit ruime materiaal, heel zorgvuldig en moeizaam verkregen, werd een wandeling uitgeschreven. Deze ligt voorlopig in de lade tot betere tijden en nog meer informatie.
We werken verder aan het opzoeken en ordenen van alle materiaal rond onze wijk en plannen om er in de nabije toekomst een brochure rond te maken.

Theaterzolder
De zolder van Elcker-Ik werd opgeknapt om ook dienst te kunnen doen als minitheater. Planning is om er maandelijks een opvoering te verzorgen.
De muren werden okergeel en zwart geschilderd, de vloer kreeg een laminaatbekleding, de balken  en radiators  werden rood en ook de liftkooi veranderde van uitzicht.
Het is wel de bedoeling dat deze leszolder tijdens de weekdagen gewoon zijn functie kan behouden.
Het gelede podium, de geluidsinstallatie en spots… Dit alles dient dus telkens weer opgeborgen te worden om plaats te maken voor de gewone tafels.
De rode en zwarte stoelen daarentegen mogen blijven staan en zijn een geschenk van Paul Fantin voor Elcker-Ik.

Wijkkrant
Vier maal per jaar verschijnt onze krant vol weetjes, artikels, foto’s, verslagen, planning…van onze wijk en het district.
Op 3500 exemplaren wordt het bedeeld in alle brievenbussen van de wijk.
Dit alles gebeurt door enkele enthousiaste vrijwilligers.

Marleen


Print pagePDF pageEmail page